Gipszöntés, agyagozás

Agyagozás és gipszöntés a tökéletes szabadidős tevékenység!

Gipszöntés és az agyagozás egy nagyon izgalmas, szórakoztató hobby, és időtöltés. Ha nem profiként szeretnéd űzni e nagy régmúltra visszatekintő szakmát, az agyagozást, hanem unaloműzőként és az alkotás öröméért, akkor nem igényel túl sok hozzávalót, eszközt. A gipszöntés is egy nagyszerű szabadidős tevékenység, mely szintén nagy sikerélményt ad.

Az agyagozás és a gipszkiöntés is remek elfoglaltság, hiszen olyan alkotó tevékenység mindkettő, mely az embert kellőképpen kikapcsolja és a napi mókuskerékből kiszabadul általa. Egy olyan értékes időtöltés ráadásul, melynek kézzel fogható a végeredménye, és felhasználható lakásdekorációnak, de ajándéknak is.

Az agyagozás rejtelmei

Az agyagozás majdnem egyidős az emberiséggel! Már igen korán, kezdetleges edények, csuprok kerültek ki az ember kezei közül agyagozással, melyeket felhasználtak a mindennapokban. Fő alapanyaga természetesen az agyag, melyet langyos vízzel puhíthatunk, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. Számtalan formát készíthetünk, szebbnél szebb módon díszíthetjük azt. Korong és kemence nélkül is nagyszerűen boldogulhatunk, otthoni sütőben is kisüthetjük. 4 nap száradás után, sütőben a legmagasabb fokozaton pár óra alatt kisütjük a formákat és kész is. Ha nem bajlódnánk a kiégetéssel, az sem gond, csak ne érje víz utána.

Nem igényel túl sok anyagi befektetést, speciális szerszámok meglétét sem, csak agyagra, díszítő eszközökre és egy tálcára van szükségünk otthoni körülmények között, ha nem nagyüzemben szeretnénk gyártani a kész agyagozott termékeket

Nagy kézügyesség sem szükséges hozzá, hiszen az agyagozás alapjai könnyen elsajátíthatóak, csak jól be kell gyakorolnunk a mozdulatokat ahhoz, hogy valóban szép legyen a végeredmény.

Egyszerűen, egy kevés idő ráfordítással, megfelelő kitartással, gyakorlással, sikeres, mutatós végeredménnyel záródhat az agyagozás. Főként csuprokat, poharakat, edényeket, tányérokat, só és fűszertartókat, malacperselyt, vázákat készíthetünk ezzel az eljárással.

Gipszöntés előnyei

A gipszkiöntéssel különböző formák létrehozása egy egyszerű, könnyen kivitelezhető, olcsó technika, mely nem igényel különösebben nagy kézügyességet. Gipsz és víz felhasználásával egy híg, formázható elegyet kapunk. Azt a kívánt formába öntve, megvárjuk, míg megszilárdul, megszárad. Utána pedig festhető, díszíthető, akril vagy vízfestékkel, esetleg dekopázs, szalvéta technikával.

Előnye a gipszöntésnek, hogy nagyon gyorsan megköt, illetve a kötés közben a térfogata nő, azaz tágul és kitölt minden rést, így a végeredmény tökéletes lesz. Nem szükséges kiégetni sem. Bárki könnyedén el tudja készíteni a gipsz masszát hozzá.

Készülhet belőle hűtőmágnes, gyertyatartó, fali dísz, képkeret, ajtódísz, karácsonyfadísz, húsvéti dekorációk, asztali dekoráció, képkeret, kulcstartó is. De bonyolultabb, több részből álló, híres helyszínek kicsinyített mását is el tudod készíteni belőle.