Húsvét

Tavasz legfontosabb eseménye a húsvét!

A húsvét nem csak a kereszténység legnagyobb eseménye, ahol Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, hanem egy olyan népi esemény is, melyen a tavasz eljövetelét is kellően megünnepeljük.

Nem csak egyházi ünnep a húsvét!

A húsvét időpontja mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra tehető, ami változik, így március 22. után, de még április 25. előtti időpontra tehető.

A húsvét nem csak fontos, elsőszámú egyházi ünnep, hanem népi, és családi ünnep is egyúttal. Számos népszokás, rituálé és szimbólum kapcsolódik a húsvéthoz évezredek óta. Természetesen nem hiányozhatnak a húsvéti szimbólumok, húsvéti programok, sajátos menü sem.

Így ünnepeljük a húsvétot!

Ilyen például a húsvéti nyúl, aki csoki tojást és apróbb ajándékot hoz a gyerekeknek, ezáltal családiasabbá téve ezt az ünnepet is. A húsvét vasárnap és a hozzá tartozó ételszentelés hagyománya. Esetleg a húsvét hétfő, mely napon él a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás és a tojásfestés hagyománya. A húsvéti tojás, kalács, torma, mint ételkombináció szintén a húsvét velejárója.

Érdemes a tavaszt, a húsvétot, Jézus feltámadását megünnepelni. Hangolódni húsvéti dekorációk készítésével, tojásfestéssel, nyúl, kiscsibe és tojás motívumok saját kezű készítésével hangolódni rá vagy találni egy közös kreatív tevékenységet, melyet a család apraja-nagyja szívesen űz.