Festett gobelin kanava

A festett gobelin minták sokoldalúan felhasználhatóak!

Festett gobelin készítés jelentős múltra tekint vissza. Nagyszerű elfoglaltság amellett, hogy gyönyörű holmikat készíthetünk vele. Díszíthetjük a már meglévő ruhadarabjainkat, különféle textileket, de a lakásunk dekorálására is hasznosíthatjuk.

A kanavén megtalálható hat fonalgyártó színkódja: DMC, ANCHOR, ARIADNA, RETORS, LAINE COLBERT, PEARL COTTON.Mi az a gobelinhímzés

A gobelinezés egy szövéstechnikát utánzó technika. Keresztöltéssel balról jobbra történő alapöltéssel vagy fentről lefelé, átlósan kell feltölteni az alap mintát, hogy kiadja a kész hímzést.

A hímzés és a gobelinezés történelme

A hímzés majdnem egyidős az emberiséggel, hiszen már a kezdetekben is volt igény arra, hogy a ruházat és a különféle használati tárgyak mutatósak, tetszetősek legyenek a funkciójuk betöltésén kívül. A gobelin a nevét Jean és Philibert Gobelin kelmefestők telkén álló francia királyi kárpitszövő műhelyről kapta még 1662-ben. Akkor népszerűbb volt mindennél az így készült kelme. Aztán a szövőipar fejlődése miatt, valamint kereslet hiányában a nagyméretű munkaigényes falikárpitok eltűntek, a helyüket a kézimunka vette át, a gobelinhímzés.

Festett gobelin kanava

A kanava tulajdonképpen a kivarrható gobelin festett hímzőalapja.

Mi készülhet gobelinnel?

Díszíthetünk gobelinhímzéssel dísztárgyakat, ezzel borított hímzett motívum kerülhet párnára, falvédőre, falikárpitokra, vastagabb függönyökre, terítőkre, ágyterítőkre, használati tárgyakra, mindenféle ruhadarabokra kerülhet hímzés, női ruhákra, blúzokra, övekre, gallérokra, kézelőkre, de még gombokra is. Napjainkban inkább dekoráció, fali dísz, kézimunka, díszesebb népi ruha éke lesz belőle.  

Sokféle gobelint lehet készíteni. Az elkészült mű függ a mintájától, az alapanyagtól, a lyuknagyságtól és az öltésszámtól is.

Kell hozzá némi kézügyesség, megfelelő minta, alapanyagok, de alapjában véve nem túl bonyolult eljárás, így bárki kipróbálhatja a gobelin hímzést kanavával. Az biztos, hogy jó érzés, amikor kialakul a forma, elkészül az alkotás.