Szűrés
Termék státusza
Kinek?
Mesehősök, design
Termékcsoportok
Alcsoportok
Tulajdonságok
Kiszerelés (db)
1 - 36
Gyártó

Festék és ecset

Festék és ecset, mely együtt tökéletes kifejezőeszköz

A festékek és ecsetek nem csak a rajz és technikaórák alapfelszerelései, hanem a festészet és más izgalmas hobbyk, alkotótevékenységek fő eszközei is. A festés egy olyan végtelenül hálás alkotó folyamat, melyet bárki kipróbálhat.


57termék 157

A festék és az ecset rendszeres használatának előnyei

A festés, a festészet egy kiemelkedően jó elfoglaltság. Számos készséget fejleszt, nem beszélve az életünkre gyakorolt jótékony, pozitív hatásairól. Egyszerű időtöltésként funkcionálhat, de magában foglalhatja a művészetet is. Nem csak egy hobby lehet, időtöltés, hanem elhivatottság is. Lehet szórakozásból, kedvtelésből festeni, de munkaként, tudás átadására, másoknak örömszerzésre, a bennünk lévő dolgok kiadására, terápiaként is. 

A festésben való elmélyülés alkalmával az ember számára megszűnik a külvilág, csak az alkotásra tud figyelni. Ez nagyszerűen eltereli a gondolatait, bánatát, kétségeit elfeledteti vele. Egyfajta flow-élményben lesz része, mely segítségére lesz az érzelmek, gondolatok kifejezésében, mondanivalója megmutatásában is. Az alkotás gyógyír, terápia, örömszerzés egyben. Az elkészült alkotás mindenkiben különböző érzéseket, gondolatokat kelt. Nem csak a készítőjében, hanem azokban is, akik látják a műt.

Festékfajták és festéshez való kellékek

A legismertebb és leggyakrabban használt festékfajta a vízfesték. A legkisebbek gyermekek különórákon, fejlesztésként, iskolai órákon, ovis felkészítőkön is nagy biztonsággal tudják használni. De ugyan úgy a felnőtteknek is nagy örömet okozhat a festegetés, festészet, a művészet eme formája. Előnye, hogy sokféle kiszerelésben, méretben, árkategóriában, minőségben elérhető. Könnyű használhatóságát biztosítja, hogy a festék mellé csak víz kell és ecset, továbbá bármilyen papír. Vízzel hígítható, tehát könnyen le és kimosható, ezáltal javítható is. Mégis mutatós képek készülhetnek vele bármiről. Nem igényel nagy technikai tudást és nem időigényes. Különösen nagy előkészítést sem igényel.

Az aquarell festék ezzel szemben annyiban más, hogy bár szintén vízfesték, de nagyon töményen tartalmazza a pigmenteket, tempera sűrűségű, azaz sokkal több festéket tartalmaz és erőteljesebb. Sok vizet kell használni hozzá, és kifejezetten aquarell papírra vagy famentes papírra kell festeni vele. Száradás után rá lehet vinni még több réteget, de lehet vízzel hígítani, azaz letörölni is a feleslegese színt, festékanyagot, tompítani. Gyönyörű festmények készülhetnek vele.

A tempera ezzel szemben még egy kicsit több fedőképességgel rendelkezik, mint az aquarell festék. Továbbá tubusban, tégelyben kapható és a megszáradása után nem lehet már vízzel hígítani. Így egy kicsit több időt kell rászánni az előkészületekre. Viszont egy elkészült festmény hatalmas érték.

Az olaj-, vagy akrilfesték használatához már több gyakorlat, kézügyesség, technikai tudás, türelem, készség szükséges és felszerelés is. Nem mindegy, milyen anyagokat, papírt, ecseteket használunk és fixálót. Ezt már a gyakorlottabb, szakavatottabb festők veszik kézbe inkább és kicsit túlmutat az egyszerű időtöltésen. Szebbnél szebb művek készülhetnek vele.

Rendkívül fontos a megfelelő ecset kiválasztása is festés alkalmával. Az ecsetek eltérő vastagságúak lehetnek, különbözhetnek a hegyük kialakításában, ahogy anyagukban is.

Az ecsettál, ecsetmosó pohár is többféle kiszerelésben, színben kapható, hogy minden fajta festésben jó segítség legyen.