Szűrés
Termék státusza
Kinek?
Mesehősök, design
Termékcsoportok
Alcsoportok
Tulajdonságok
Kiszerelés (db)
1 - 24
Gyártó

Kréta

Krétával írni, rajzolni, jaj de jó!

Ha kréta, akkor szinte mindenkinek, kivétel nélkül az iskolai táblára író kréta jut eszébe vagy a zsírkréta, mellyel ovis korban szoktak főként alkotni a gyerekek. Pedig számos krétafajta kapható. És nem csak ovisoknak, kisiskolásoknak, tanároknak hasznos eszköz, hanem kreatív, alkotó tevékenységekhez is.


29termék 129

Kréta, a hasznos, sokoldalúan használható író és rajzeszköz

Aszfaltra, ablakra, táblára, papírra is lehet írni, rajzolni, egyszóval alkotni krétával, csak a megfelelő krétafajtát kell kiválasztanunk a sokféle közül!

A kréta lehet olajpasztell kréta, porpasztell kréta, aquarell kréta, hagyományos kréta, zsírkréta, aszfaltkréta, de olyan különlegesebb fajták is ide sorolhatóak, mint a fürdőkréta, szénkréta, esetleg a krétamarker, azaz folyékony kréta. Mindegyik kréta más felületre, más kreatív alkotásra jó.

A kréta gyakran használt művészi eszköz is. Szebbnél szebb képek, alkotások készíthetők porpasztell vagy olajpasztell krétával. Művészi rajzokhoz használható az olaj-, szén-, olajpasztell-, puha pasztell -, porkréta.

Kréta fajták

Zsírkréta

A zsírkréta alapanyaga pigment és viasz. Élénk, erős színekben lehet kapni és szinte mindenki ismeri, ha más nem az óvodás, kisiskolás korszakából. Könnyen beszerezhető, bárhol elérhető, megvehető. Szinte bármilyen papírra használható. A hátránya, hogy nehezen keverhetőek a színek egymással, más eszközzel sem keverhetőek, mint a festék vagy színes ceruza. Továbbá nem adnak sima, egységes felületet. Mellette szól még, hogy sokféle színben kapható, egyszerű a használata, mutatós dolgokat lehet vele készíteni, és nagyon kedvező az ára is. A kisgyermekek első olyan egyszerű kreatív eszköze lehet, mellyel rajzolhatnak, satírozhatnak, színezhetnek kedvükre. De nem csak gyerekek használhatják alkotásra, hanem felnőttek is! Bármilyen alkotás, rajz, dekoráció elkészítésére alkalmas.

Aszfaltkréta

A vele való alkotás nagyszerű elfoglaltság. Az aszfaltkréta használható iskolai táblán, aszfalton, beton felületeken is. Remek rajzok, írások születhetnek és a legegyszerűbb beton felület is feldobható velük. Viszont nem tartós, az eső, víz lemossa, elmossa a kreatív rajzokat.

Táblakréta

A táblakréta iskolai és otthoni táblákhoz alkalmazható rajzolásra vagy írásra, szemléltetéshez.

Olajpasztell kréta

Anyagában, viselkedésében, felhasználásában hasonlít az olajpasztell a zsírkrétára. Pigment és olajos kötőanyag keverékéből készül. Színes, izgalmas és erőteljes alkotások készíthetők vele. Szinte minden felületre könnyen felvihető, nagyon jól fog és takar. Fényes, változatos színei miatt is kiemelkedően szép dolgok készíthetők vele. A színek nem moshatóak el, viszont nem kell megvárni, hogy megszáradjon, azonnal felvihetőek egymásra különböző rétegeket, színeket.

Porpasztell kréta

Pigment, viasz, olaj és adalékanyagok keverékéből készül. Minimális kötőanyaggal kis rudakká préselt festékpor tulajdonképpen. Az anyaga laza szerkezetű, puha. Három változatban kapható kemény, félkemény, puha. Gyönyörű profi és amatőr alkotások készülhetnek vele és gyerekek kezébe is adható, könnyű használhatósága miatt.
A felülete egységesebb, mint a zsírkrétának, így nem lesz csíkos a mű, és sokkal jobban fed, továbbá egyszerűbb vele nagy felületeket kitölteni, kiszínezni, nem csak rajzokat készíteni, kontúrokat. Előnye még, hogy egyes fajtáival a rajzokat el lehet mosni, szétdörzsölni, tehát szépen rétegezhető és a színeket is össze lehet keverni vele, illetve az alkotásnak vastagabb textúrát lehet adni. Vízzel elmosva, festményszerű mű készíthető vele. A hátránya is ez, hogy már alkotás közben is eldörzsölhetjük, a végén fixálni kell. Művészek, kreatív alkotók is ezért használják előszeretettel. Egyfajta átmenet a rajzolás és a festészet között.

Aquarell kréta

Viasz alapú, vízzel elmosható kréta. Erős, élénk színekben kapható. Fedőképessége kiemelkedően jó. Nevéből adódóan használható nedves technikákhoz, de szárazhoz is.

Szénkréta

A szénkréta főként rajzolásra, fekete-fehér rajzok készítésére alkalmas. Nagyon szép kontúrokat ad egy-egy műnek, de elmaszatolva, satírozva is remek rajzeszköz.

Fürdőkréta

Értelemszerűen fürdés közben használható a kádba, strandra, medencézéshez. Remekül fel tudja dobni a kisgyermekek napi rutin fürdését vagy élménydúsabbá tenni a strandolást, fürdőzést is.

Folyékony kréta

Egyéb célra, például dekoráláshoz használható a folyékony kréta. Előnyös, mert sok felültre könnyedén írható vele, majd egy mozdulattal letörölhető. Ideális nem porózus felületekre, mint például a krétához való táblák, de  üvegre, fémre, papírra és műanyagra is.