Napló, emlékkönyv

Hagyj magad után valami kézzelfoghatót napló, vagy emlékkönyvformájában!

A napló és az emlékkönyv is kíváló emlékőrző. Megörökíthetünk bennük jelentős eseményeket, idézeteket, érzéseket, számunkra különösen fontos emberek lenyomatát, üzenetét, de verseket, vagy negatív, pozitív dolgokat is. Ráadásul mindkettőnek, a naplónak és az emlékkönyvnek is számtalan előnye van.

Az emlékkönyvről és a naplóírásról

Korábbi években nagy divatja volt az emlékkönyveknek és a titkos naplóknak is. Barátainktól, kedvenc tanárainktól, közeli ismerőseinktől egy-egy értékes gondolatot, szép idézetet, kedves rajzot őrizhettünk előbbiben, az utóbbiban pedig a mindennapi gondolatainkat, életünk fontos történéseit, örömünket, bánatunkat. Most visszatérni látszik e valóban kedves dolog és egyre népszerűbb.

Napló, emlékkönyv írásának előnyei

Bármilyen korosztály számára kielégítő, izgalmas és előnyös tevékenység lehet a naplóírás vagy az emlékkönyvbe való emlékgyűjtés. Mindkettő terápiás módszernek is kíváló, hiszen ha valamit leírunk, akkor tudatosabban tudunk hozzáállni. Maga az írás segít feldolgozni, megélni az eseményeket, történéseket. Könnyebben ki tudjuk fejezni az érzéseinket, érzelmeinket általa. Így azt is mondhatjuk, hogy az önkifejezés egyik legjobb módja. Stressz levezetésben is hatékony módszer. Továbbá nagyszerűen fejleszti a kreativitásunk, a szókincsünk, a kifejező képességet, de memóriát, kézügyességet, képzelőerőt is a napló vagy emlékkönyv készítése. Jó érzés visszanézni később, visszaolvasni. Az utókor számára, a családunknak, szeretteinknek hagyunk egy darabot magunkból, egy nagyobb emléket. Nyomot hagyhatunk a nagyvilágban vele.