Papírhajtogatás, quilling

A papírhajtogatás, vagy origami és a quilling, azaz papírtekercselés, remek és időtálló elfoglaltság, mely segítségével rendkívül mutatós dolgokat készíthet az ember. Ez mellett számos jótékony hatása van a szervezetünkre a velük való alkotás folyamata.

Ezeknek a nagyszerű kreatív időtöltéseknek megvan az az előnyük, hogy remekül fejlesztik a kézügyességet, javítják a szem-kéz koordinációt, hatnak a bal és a jobb agyfélteke működésére, összehangolják azt, és segítségükkel remekül kizárhatjuk a napi gondokat, stresszt.

A papírhajtogatásnak és papírtekercselésnek a jótékony hatásai

Mindkettő segíti a térlátást, fejleszti a kézügyességet, kreativitást. Javítja a tájékozódást, a memóriát, a megfelelő irányok észlelését. Segítségükkel könnyebben megismerhetik a kisebbek az alapvető geometriai formákat és fogalmakat is. Rendkívül jó stresszűző elfoglaltságok!

Origamiról érdekességek

Az origami japán megfelelője a papírhajtogatásnak. Az origamiról, azaz papírhajtogatásról az első feljegyzések az 1600 évek környékéről kerültek elő. A papírból különböző formájú állatokat, virágokat, geometriai formákat, díszeket, tárgyakat hajtogathatunk hajtogatva. Az eszközigénye rendkívül kicsi, csak papír szükségeltetik hozzá. Az origamival elkészített minták lehetnek dekorációk is a lakásban, ünnepnapokra, évszakokra különböző díszek, de ajándék gyanánt is kiválóak!

Quillingről érdekességek

Egy olyan időtöltés a papírtekercselés, mellyel rendkívül remek, dekoratívabbnál dekoratívabb mintákat lehet létrehozni, viszonylag könnyen, ha az ember rájön a megfelelő technikára. Ma már egyre elterjedtebb és szerencsére számos lehetőség van a megtanulására. Még nagy kézügyesség sem szükséges hozzá. Meglehetősen könnyű elsajátítani az alapokat, és utána látványos dolgokat készíthet az ember azonnal.

A papírtekercselés tulajdonképpen a tekercselt, felcsavart, formázott, valamilyen formában meghajtott, színes vagy egyszínű, egymáshoz ragasztott papírcsíkok felhasználásával készülő minták létrehozása. Lehet különböző formákat is kialakítani a feltekert papírcsíkokból, aszerint, mennyire szorosan sodorjuk, merre nyomjuk meg az adott tekercset. Kockát, kört, holdat, háromszöget és szinte bármilyen alakzatot formázhatunk a tekercsekből. Játszhatunk a színekkel, formákkal! Különböző alakzatok kialakíthatóak a felragasztásukkal, virágot, tájképet, lepkét, bármit elkészíthetünk így, de indamotívumokat is. Eszköz szükséglete kicsi, előre elkészített vagy saját készítésű papírcsíkok, hornyolt eszköz, akár egy fogpiszkáló is, tűszerszám, csipesz, ragasztó, papír kell csak hozzá.