Szűrés
Termék státusza
Kinek?
Mesehősök, design
Termékcsoportok
Alcsoportok
Tulajdonságok
Kiszerelés (db)
1 - 20
Gyártó

Radír

Radír nélkül nincs írás, alkotás!

A radír vagy radírgumi egy olyan irodai és iskolai eszköz, mely nélkülözhetetlen a mindennapokban. A grafit ceruzák és színes ceruzák használatával a radírnak is nagy szerep jut az írásban, rajzolásban, alkotásban, de nem a létrehozásban, hanem annak elrontásakor, vagy feleslegessé válása utáni törlésében.

 

 


42termék 142

Mi is az a radír és miből készül pontosan?

A radírgumi olyan irodaszer, mely iskolában és otthon, vagy kézműves alkotások készítése közben is nagyon hasznos tud lenni. A ceruzával vagy egyes esetekben tollal készült írást, rajzot nagyon szépen el tudja távolítani. Összetétele gumiszerű, mert faktiszből készül. A faktisz kénnel vulkanizált növényi olaj (lenolaj, repceolaj, vagy közönséges napraforgóolaj). Színe általában fehér, de ma már különböző segédanyagok hozzáadásával bármilyen színű radír előállítható. Méretét tekintve lehet nagyobb, kisebb, még a ceruza végére is kerülhet. Alakja szintén változatos. És bizony vannak már olyan radírok is, amik különlegesek, például illatosak.

Radír történelem

A radír egy olyan fontos találmány, amit a világ majdnem minden táján használnak. Korábban kenyérbelet használtak vagy viaszt a papírokról történő letörléshez. Mivel egyik sem volt eszményi és olcsó megoldás, szétesett, gyorsan le kellett cserélni, drága volt a pótlása vagy maszatolt. Így Edward Nairne angol mérnök nem is tette rosszul, hogy véletlenül feltalálta. 1770-s években kezdte el az árusítását. Ám szélesebb körben 1839-ben kezdték el teríteni, mikor Charles Goodyear a vulkanizálással ellenállóvá tette a gumit.