Szűrés
Termék státusza
Kinek?
Mesehősök, design
Termékcsoportok
Alcsoportok
Méret
Gyártó

Rajzlap, írólap

Rajzlap és az írólap a sokoldalú

A rajzlap és az írólap sokoldalúan felhasználható. Gyakran hasznosítjuk rajzoláshoz, íráshoz, fénymásoláshoz, különböző kreatív dolgokhoz, irodai tevékenységekhez. De még a tanszerlista egyik legfontosabb tétele is, hiszen nélkülözhetetlen kiegészítő az iskolai mindennapokból.


9termék 19

A rajzlap és az írólap hatékony segítség a mindennapokban

Rajzlap, írólap, műszaki rajzlap, akvarell papír. Mindegyik papír, de eltérő paraméterekkel bírnak, így a felhasználási területük is eltérhet. Különböző típusú lapokat gyártanak, különböző típusú rajzeszközökhöz, felhasználáshoz.

A papír előállítása, alapanyaga, színe, mérete és súlya fontos kiindulási alap, ezek miatt eltérőek a papírok tulajdonságai. Így nem mindegy, mit használunk rajzolásra, mit festésre. A papír alapvető alapanyaga a cellulóz. Átlagosan vagy fa, vagy gyapot cellulózt használnak a készítéshez. Utóbbi jó nedvszívó képességű, így ideális a vizes technikákhoz, mint például az akvarell papír. Előbbi pedig általánosságban jó.

Megkülönböztethetünk melegen és hidegen sajtolt papírt, fatartalmút, famenteset és félfamenteset is. A famentes, félfamentes, fatartalmú papír kinézetében eltérő. Famentes papír elsősorban a minőségi fehér papírt jelenti, mely nagy szakítószilárdságú, sima. A fatartalmú papír, vagy facsiszolat tartalmú, jellemzően kisebb szakítószilárdságú, mintázatos, kevésé fehér papírt jelent.

A papír súlya is fontos szempont. A  vastagságát 1 négyzetméterének grammsúlya határozza meg.  A rajzoláshoz például érdemes nehezebb súlyú papírt választani, mert kisebb az esély rá, hogy kiszakad radírozásnál, összegyűrődik.

 A papír textúráját is érdemes figyelembe venni, a melegen sajtolt papír felszíne simább, a hidegen sajtolté pedig durvább. Minél durvább, annál „több foga van”, úgy mondják. És minél fogazottabb, annál több pigmentet képes felvenni, jobban színezhető, rajzolható.

Általában A4, A3-as rajzlap és A5-ös méretű írólap a szokványos és legnépszerűbb, de akad ezen kívül is számos méret.