Szűrés
Termék státusza
Kinek?
Mesehősök, design
Termékcsoportok
Alcsoportok
Tulajdonságok
Kiszerelés (db)
1 - 12
Gyártó

Toll, tollbetét

Az egyik leguniverzálisabb, legelterjedtebb, gyakorta használt íróeszköz a toll. Elengedhetetlen kelléke a maradandó alkotásnak, írásnak. Legyen szó irodai munkáról, iskolai tevékenységekről vagy bármilyen alkotó folyamatoknak.

 

 


72termék 160
72termék 160

A toll a tinta felhordására alkalmas íróeszköz, mely segít különböző felületekre, főként például papírra való írásra vagy akár rajzolásra, jelölésre is. Számos fajtája kapható, mint a töltőtoll, a zselés toll, golyóstoll, rollertoll.

Toll történelem

Korábban az emberek nádból vagy madártollból készült íróeszközt használt, melyet bele kellett a tintába minduntalan mártogatni. Hátránya az volt, hogy lecsöpögött, elmaszatolódott. Még az ókori egyiptomiak fejlesztették ki, egyidős a papirusztekercsekkel. A golyóstoll feltalálása pedig magyarokhoz köthető. 1938-ban Bíró László, magyar újságíró talált fel a golyóstoll elődjét. Ez egy olyan íróeszköz volt, melyben a tollhegy végén egy apró golyó forgott szabadon és vitte fel a toll belsejében tárolt tintát a papírra.

Gyakran használt tollfajták

Golyóstoll

A golyóstoll a leggyakrabban használt tollfajta. Előnye, hogy gyorsan megszárad, nem maszatolódik és minden papírfelületre jól fog. A viszkózus, olaj alapú tintát egy golyó segítségével juttatja a papírra. Egyszerű, olcsó és drágább, mintásabb, több funkcióval ellátott fajtája is van. Több színben is kapható, a legjellemzőbb kék mellet, mint piros, vagy fekete. Külsejét tekintve az exkluzív szlogent, névjegyet tartalmazótól, a különleges anyagból készülőig, de az egészen egyszerűig is akár, sokféle alakban létezik. Népszerűek a mesehősökkel, filmhősökkel, kisállatokkal díszítettek is. Továbbá az is az előnye, hogy némelyik változatban cserélhető a tollbetét, így a külsejét megtartva, tovább használhatjuk.

Zseléstoll 

Rengeteg féle színben kapható. Előnye, hogy könnyű vele az írás és a rajzolás is lehetséges vele. kicsit vastagabb vonalat tud készíteni.

Töltőtoll

Nagyon jó íróeszköz és elterjedt a törölhető toll is. Itt a víz alapú, folyékony tinta a toll belsejében található tartályban van és egy adagolón keresztül jut a tollhegyre. Előnye, hogy tintapatronja újratölthető.

Rollertoll

A rollertoll víz alapú tintát, ill. zselés tintát tartalmaz, és abban különbözik a golyóstolltól, hogy fémes árnyalatútól, a csillogósig, de még foszforeszkálós is kapható. A golyóstoll és a töltőtoll tulajdonságait ötvözi.