Kötés, varrás, hímzés

Köss, varrj, hímezz!

A kötés, varrás, hímzés majdnem egyidős az emberrel. Igen jelentős, nagy múltra tekint vissza mindhárom. Kell hozzájuk egy kis kézügyesség és egy kis tanulás, de utána nagyszerű elfoglaltság lesz belőlük, melyekkel gyönyörű holmikat készíthetünk, vagy díszíthetjük a már meglévő ruhadarabokat, textileket!

Kötés, varrás, hímzés régen és most!

A kötés, a varrás, horgolás korábban létszükséglet volt, ma már jobbára csak hobbi, vagy önkifejező művészeti tevékenység. Régebben, az iparosodás előtt saját kezűleg készültek kötéssel, varrással, horgolással a ruhák, a fontos ruhaneműk, textilek, a háztartásvezetéshez szükséges holmik. Változatos minták, fazonok és textilfajták kerültek ki a nők kezei közül, pulóverek, sálak, sapkák, felsők, szoknyák, nadrágok, kabátok, vagy függönyök, lakásdekorációs drapériák, terítők, ágyneműk, konyharuhák.

Mindháromnál az a fontos, hogy milyen alapanyagból készül, gyapjúból, pamutból, lenből, esetleg más anyagból. Megkülönböztetjük őket az anyagon kívül összetétel, sodrás, szín, vastagság, elkészülési mód, eszköz szerint is.

Ma a legtöbb dolgot már gépek készítik, viszont szerencsére újra hódítanak a kézimunkával készülő termékek, ruhadarabok. Előtérbe kerültek újra az egyedi, nem tucat darabok!

Kötés

A kézi kötésnek többféle technikája ismeret, így nagyon változatos mintákat készíthetünk vele. Varrással díszíthetünk, de készíthetünk is többféle holmit. A horgolás is nagyszerű alkotó, teremtő tevékenység. A kötés egy kis gyakorlással és némi segítséggel könnyen elsajátítható. Kötőtű és fonal szükséges hozzá és kötésminta. A kötött kelmék, anyagok és a belőlük készült kötöttáruk jelentős szerepet töltenek be a ruházkodásban, és a hétköznapokban. Kötéssel készíthetünk sálat, felsőt, pulóvert, sapkát, de plédet, takarót is. Előnyük az így készülő ruhadaraboknak, hogy puhák, nyúlékonyak, rugalmasak, hajlékonyak, tartósak, újrahasznosíthatók, sok levegőt magukba képesek zárni, ezért jó hőszigetelők.

Varrás

A kézi varrás nem egy nehéz tevékenység. Csak megfelelő tű, cérna és anyag kell hozzá, na meg szabásminta, ha kész ruhát szeretnénk készíteni vele.

De leginkább foltvarrásra, az elszakad, lyukas ruha megjavítására, zokni stoppolásra, gombfelvarrásra használjuk. A szabásminta alapján készülő ruhák készítésére külön varrónők és szabók vannak, akik személyre szabott öltözékeket készítenek varrógéppel. Annak megtanulása sem lehetetlen, de egy kicsit több kézügyességet, gyakorlatot igényel.

Hímzés

A hímzés nélkül jóval szegényebb lenne a ruhatárunk és a textil használati tárgyaink is. Hímzés egy olyan díszítő eljárás, mely valamilyen alapanyagot tűbe fűzött fonállal, különböző mintákkal ékesítünk. Az anyag varrása során a tűt át kell szúrni rajta oda-vissza. Az így létrejövő fonállal alkotott minta a hímzés. Míg korábban főként dísztárgyakat borított hímzett motívum, például a párnát, falvédőt, terítőt és a népi ruhákat, addig napjaink használati tárgyaira és mindenféle ruhadarabra kerülhet hímzés. Nagyon gazdag a szín, minta, motívumkincse a hímzésnek épp ezért a felhasználása is az. Elsajátítani sem túl nehéz, a megfelelő minta, alapanyagok segítségével és egy kis képzelettel, kézügyességgel.