Blog

Betűgyöngyök és karkötők, barátságkarkötők

2021.06.12 11:39
Betűgyöngyök és karkötők, barátságkarkötők

Egy ékszer kiemeli az ember szépségét, megtöri az egyhangúságot, díszíti viselőjét és nagyszerű kiegészítője bármilyen ruházatnak. Talán épp ezért egyidős velünk az ékszerkészítés is.

Ékszertörténelem

Az ékszerkészítés már az őskorban is „divat” volt. Bizony, az őskorban, több mint kb 70.000 évvel ezelőtt is léteztek már karkötők, nyakláncok. Találtak a feltárások során számos korai, kezdetleges ékszert, melyeket az őseink készítettek, hordtak. Természetesen az alapanyagok listája elég szegényes volt akkoriban. Az elsődleges cél nem a szépség, a kitűnni vágyás volt, ezért a hangsúly nem az ékszereken volt, hanem a fontosabb, praktikus dolgokon, mint a túlélés, a minél hosszabb élet és az élelemszerzés. De való igaz, készítettek maguknak egyedi kiegészítőket, díszeket már az ősemberek is. Az akkori alapanyagok listája véges volt, csontokat, állat fogakat, köveket, kagylókat, csigákat, gallydarabokat, megszáradt terményeket használtak felfűzve. Aztán a kor előrehaladtával egyre kifinomultabb, megmunkáltabb, színesebb ékszerek kerültek ki a kezeik közül, míg eljutunk egészen a mai, modern időkig.

 

Mai ékszerek

Ma már bármiből egyszerűen, gyorsan készíthetünk karkötőt. A mai ékszerekhez, így a karkötőkhöz is számos alapanyagot felhasználhatunk. Csak a képzeletünk szab határt a készülő műveknek. A gyöngyökön kívül, már fémet és néha egészen meglepő anyagokat is tudunk használni. A műanyag megjelenésével kitágult még jobban a kör, amit használhatunk az ékszerkészítéshez. Választékos színek, formák állnak a rendelkezésünkre. Még betűgyöngyökből neveket, szövegeket, telefonszámot is kirakhatunk a karkötőt díszítve.

Készítsd magad a karkötőd!

Az ékszer és köztük a karkötő készítés is, egy remek időtöltés. Jó érzés nem csak készíteni, hanem hordani is a saját, általunk kreált ékszereket. Illetve kitűnő ajándék lehet belőle szeretteinknek, barátainknak. Fűzd magad a karkötőid, de lepd meg ismerőseid is velük!

Barátságkarkötő, szerelemkarkötő, összetartozást jelentő karkötő

A teljes bizalom, az örökké tartó barátság és az összetartozás jelképe a barátságkarkötő. A karkötővel fejezzük ki barátságunkat, megbecsülésünket egymás iránt. Már az egészen kicsi gyerekek is ki szeretnék fejezni valamilyen módon, hogy ők barátok, jóban-rosszban összetartanak. De ez nincs másképp az idősebb korosztály esetén sem. Egy-egy személyes darab, névvel, felirattal ellátva, örök emlék lehet, mint ahogy a színnel is kifejezhetünk rengeteg dolgot, de még a formákkal is. 

Szerelmünk vagy családi összetartozásunk is jelezhetjük egy-egy betűgyöngy karkötővel!