Blog

Farsangi arcfestés

2021.01.29 10:02
Farsangi arcfestés

A farsangi arcfestés otthon is kivitelezhető könnyedén, egyszerűen, arcfesték paletta segítségével. Ha nem tudod, minek öltözzön a gyermek farsangkor, kiváló lehet. Tippeket is adunk, minek öltözzön a csemete. 

Amit a farsangról tudni lehet

A farsang január 6-tól, vízkereszt napjától egész húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a tél búcsúztatására, a tavasz köszöntésére találták ki, különféle mulatságok által. Számos városban rendeznek neves bulikat, karneválokat ilyenkor, mint például a riói vagy a velencei karnevál. Hazánkban is ilyenkor rendezik meg az egyik leghíresebb mulatságot, a mohácsi busójárást.

Arcfestés farsangra

Farsangi jelmez dilemma

A vidám lakomákat, bálokat, ünnepségeket mindenki szereti, a gyerekek pláne. Főként, ha még be is lehet öltözni hozzá. Talán a farsangi időszak ezért is oly népszerű a gyerekek körében.  A szülők persze törhetik a fejük, a csemete minek öltözzön farsangkor. Korábban, tíz-húsz évvel ezelőtt még mindenki katona vagy hercegnő szeretett volna lenni, ráadásul sok szülő tudott varrni, az ideje is több volt hozzá. Így sok izgalmas, saját készítésű farsangi ruha látott napvilágot. Ma már nagyobb a választék, a választási lehetőség, de könnyebb is elveszni benne. A gyerekeknek persze most is megvannak azok a jellegzetes figurák, munkakörök, mesefigurák, akiknek szívesen beöltöznek. Pont, mint régen. Csak már mások népszerűek.

Hogyan ússzuk meg egyszerűen a farsangi jelmezkészítést?

Szülő legyen a talpán, aki egyszerűen és olcsón is megússza a farsangi beöltözést. Ma már a varrás tudományának hiánya és az időhiány is megnehezíti a dolgokat. A legtöbb háztartásban nem található már varrógép. Viszont ezt ellensúlyozandó, nagyon sok készen kapható farsangi ruha található az üzletekben. Azokhoz már csak egy kis plusz, mondjuk arcfestés, illetve pár kiegészítő kell és megvan a farsangi jelmez. Viszont, ha egyáltalán nincs lehetőségünk kész jelmezt vásárolni és varrogatni sincs időnk, egy egyszínű ruhával és némi arcfestékkel is megoldható a jelmez.

Kutya jelmez egyszerűen, arcfestéssel

Arcfestés gyerekeknek

Bizony. Egy jó farsangi álarc nem csak kiegészítője lehet a beöltözős ruházatnak, hanem maga a jelmez is lehet, egy kis rásegítéssel. Aligha akad olyan csemete, aki ne szeretné az arcfestést. Arcfesték paletta segítségével nagyon gyorsan, viszonylag tartósan jelmezt varázsolhatunk a legkisebbeknek és a nagyobb gyerekeknek is. Ráadásul a megmaradt arcfesték felhasználható később szülinapi bulira, zsúrra is. Míg az álarc útban van, zavaró, lecsúszik, elhagyja, fel kell tenni, nem tud enni benne a gyerkőc, sem inni sokszor, addig az arcfestés gyerekeknek jóval alkalmasabb erre a feladatra.

Arra figyelni kell viszont, hogy az arcfesték csak is bevizsgált, bőrbarát termék legyen, ami nem tartalmaz semmi káros anyagot. Illetve a kisgyermeknél első körben érdemes egy kis helyen bőrpróbát végezni, az esetleges allergia elkerülése miatt.

A leggyorsabban leszedni pedig nedves törlőkendővel lehet vagy sima vízzel, szivaccsal.

Ötletek egyszerűbb jelmezekhez arcfestés segítségével

- Egy régi fehér lepedő, némi fehér arcfesték és kész is a szellem.

- Készíts tigris mintás arcfestéket, amihez már csak egy ugyan ilyen csíkos mintás ruha szükséges.

- Feketepárduc? Teljesen fekete ruházat és egy jó kis fekete, párducos arcfestés kell hozzá, esetleg fülek, farkinca.

- Fél szemű kalóz is lehet a gyermek szakadtabb ruhákkal. Csak mellény, ing, nadrág, látványos borosta festés, sebek, szemtakaró kell hozzá.

- Van terepszínű ruhája a kicsinek? Már csak csíkok kellenek az arcára egy igazi katonajelmezhez.

- Fekete-fehér pöttyös ruha és pöttyös, kiskutya arcfestéssel kész is a dalmata kölyök. Már csak egy farkinca kell hozzá.

- A kicsi imádja a macskákat? Egy macskás arcfesték, egyszínű fehér vagy fekete ruházat, két cicafül, farkinca és megvan a cicajelmez.

- Csupa zöld ruha, zöld arcfesték kell Hulk vagy Shrek megszemélyesítéséhez is csak.

- Kék arcfestékkel, egy nagyobb fehér sapkával, fehér nacival, pólóval életre kelthető bármelyik Hupikék Törpikék is.

- Citromsárga-fekete csíkos nadrággal, sárga vagy fekete egyszínű felsővel és egy kis arcfestékkel méhecske is lehet a gyerek.

- Odavan a csemete lepkékért? Csak egy szárnyat kell venni valahol neki és tarka ruhával, arcfestéssel megoldható a lepkejelmez is.

- Batman a kedvenc? Fekete arcfesték, fekete ruházat és egy palást kell csak hozzá, ami egy régi fekete ruhadarabból, anyagból meg is oldható.

- Unikornisos arcfestékkel, hófehér ruhával és egy adag farkincával kész is az unikornis jelmez.

Az arcfestéssel készülő jelmezek sora egy kiaknázatlan terület. Ha a kicsi nehezen dönt, folyton más szeretne lenni, akkor is egy jó megoldás, hiszen könnyen változtathatunk az ötlete változásával.

Arcfesték palettával a farsangi álarc nagyon könnyen, gyorsan, egyszerűbben megoldható és akár teljes jelmez is készíthető vele, egy-két kiegészítő segítségével. Így nem kell szülőként ötleteken törnünk a fejünk, ráadásul sok utánajárást, munkát és pénzt is megspórolhatunk magunknak ezen a módon. Az arcfestés a gyerekeknek továbbá egy jó móka is.