Blog

Ezt jelenti a füzetek számozása!

2021.08.22 14:12
Ezt jelenti a füzetek számozása!

Mit jelent az iskolai füzetek számozása?

Az iskolába való vásárlás egyik fő tétele a füzetek megvétele. Szükséges vonalas, kockás, sima, hangjegy és szótárfüzet is. Míg a kisebb iskolásoknak a kisebb méretű füzetek a preferáltak, addig a középiskolások bátran használhatnak nagyobb alakú füzetet, vagy vastagabb spirálfüzetet is, amiben jóval több lap van, mint a megszokott sima füzetek esetén.

Na, de melyik osztályba, milyen füzeteket vegyünk?

Az iskolába való füzetek két számot tartalmaznak, ami alapján könnyen be lehet azonosítani, melyiket vegyük meg, az alapján, hogy hányadikosoknak szükséges. Mert, teljesen más csíkozású füzet kell egy elsősnek, mint egy hatodikosnak. Míg az elsős csemetének vékony, több vonalazással ellátott füzet kell írás órára, hogy könnyebben megtanulja az írást, addig egy negyedikesnek már kevesebb vonalazású füzet is elég. A szótár, hangjegy, sima és kockás füzet pedig mindegyik osztályban ugyanolyan, nincs eltérés közöttük.

A számozáson és a füzetek milyenségén kívül érdemes még a margó meglétére odafigyelni. A margóval ellátott füzetek a kisebb gyermekeknél nagy könnyebbséget jelentenek, könnyebb vezetni őket. Illetve a füzeteknél még érdemes megnézni, mennyire erőteljes a vonalazás, sötét vagy sem. A túl halvány és a túl erőteljes vonalazás sem biztos, hogy előnyös.

Ezt jelenti a füzetek számozása

Minden füzet tartalmaz egy számozást, ami így néz ki: 12-32 vagy 14-32, esetleg 27-32

A füzetek második száma a füzet pontos oldalszámát mutatja meg, azaz 32 oldalas a füzet, ha a második szám 32. Alapból ez a normális oldalszám, de akadnak 36, 40, 60 lapos verzióban is füzetek.

Viszont az első számról nincsenek információk, hogy mi alapján találták ki.

A füzetek pontos számozása

A/5-ös füzetméretnél:

Az elsősök vonalas füzeteinek számozása 14-32

A másodikosok vonalas füzetének számozása 16-32

A harmadikosok vonalas füzetszámozása 12-32

Negyediktől (nyolcadik osztályig) a vonalas füzetek számozása 21-32

Kockás füzet számozása 27-32

Sima füzet számozása 20-32

Hangjegy füzet számozása 36-32

Szótár füzet számozása 31-32

A/4-es füzetméretnél:

Vonalas füzet számozása 81-32

Kockás füzet számozása 87-32

Sima füzet számozása 80-32

Francia kockás füzet számozása 88-32

Hangjegy füzet számozása 86-32

 

Hogy hol találod a füzetek kódját?

A füzetkódot a füzet első oldalán, az elején, a címoldalán keresheted. A címke területén, főként alul tüntetik fel apró kis számokkal a füzet számadatait leginkább. Ez alapján tudod végül beazonosítani, hogy a megfelelő füzetet vetted-e a gyermekednek, az osztálya alapján.