Blog

Húsvéti tojásfestés házilag

2022.02.08 13:26
Húsvéti tojásfestés házilag

A tavasz és a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a húsvét. Számos népszokás kötődik hozzá. Húsvétkor, pont  ekkor ér véget a 40 napos böjt, az úgynevezett nagyböjt, mely a hústól való tartózkodás időszaka. A tojásdíszítés, tojásfestés hagyománya pedig erősen kötődik ehhez az ünnephez. Egészen az ókorig nyúlik vissza, mely egészen mostanáig népszerű maradt. Keresztény értelmezés szerint a tojás a feltámadó Krisztust jelképezi. Népi magyarázata a húsvéti tojásnak, a legények locsolásában keresendő. A fiúk húsvét hétfőn felkerekedtek és a környék, a rokonság, a barátok lányait bőségesen megöntözték vízzel a kútról, akik tojásokkal viszonozták ezt. Mára már megszelídült ez a szokás.

A húsvéti tojásfestés viszont megmaradt, ahogy a locsolás finomabb módja is. A húsvéti tojás, hímes tojás, az írott tojás, vagy piros tojás a húsvét egyik legnagyobb szimbóluma.

Húsvéti tojásfestés, tojásdíszítés házilag

Számos módszerrel díszíthető. Korábban mesteri tökélyre fejlesztették a tojás díszítését, hímezték, batikolták, írókázták, pingálták, karcolták, patkolták vagy természetes színezőkkel színezték azt.

Húsvéti tojásfestés

A tojások színezéséhez hagymahéjat, céklát, sárgarépát, káposztát főztek meg és annak a levét használtak.

Egy másik módszert is használtak. Olykor régi, elnyűtt harisnyába csomagolták a tojást, zöld leveleket, virágokat szorítva hozzá és úgy mártották a festékbe, színező lébe, azaz batikolták. Ahol a virágok, levelek szorosan rátapadtak a tojásra, az a rész világos maradt, nem színeződött el. Alma levágott héjával vagy burgonyahéjjal tudtak további szép, fényes hatást elérni.

A tojás karcolását vastagabb héjú főtt tojás és vékony tű, szög, vagy kés, bicska, tapétavágó kés segítségével végezik. Úgy néznek ki ezek a tojások, mintha faragva lennének, csipke hatás érhető el velük. A karcolás technikája nagy múltra tekint vissza Magyarországon. VI-VIII.század körüli karcolt tojások kerültek elő.

Pingálás Kalocsáról terjedt el az ország minden területére. Egy vékony  ecsettel festik a díszítményt, a népi, jellegzetes motívumokat a tojásra, majd lakkozzák azt. Gyönyörű, színes minták készíthetők ezen a módon.

Patkolás egy igen izgalmas tojásdíszítési technika, melyhez sok kézügyesség szükségeltetik. Úgy tartották, hogy  a patkolt tojás szerencsét hoz tulajdonosának. A színezékmentes tojás belsejét kifújták, majd kimosták. A patkónak vagy a figurának agyagból elkészítik a negatívját úgy, hogy ólommal kiöntik. Mikor az ólom lehűl, megkeményedik, megtisztítják a felesleges darabkáktól. Ezután a patkót vagy mintát kissé meghajlítják a tojás görbületének megfelelően. Ólomszögek segítségével rögzítik.

Ma már szerencsére ezeknél az eljárásoknál jóval egyszerűbb módja is akad a tojásfestésnek. Használhatunk festékpasztillákat, matricákat, tollat, különböző festékeket a tojás színezéséhez.

húsvéti dekoráció

Tojásfestés gyerekekkel

Ha kisgyermekkel vagy gyermekekkel szeretnék megismertetni a tojásfestés hagyományát, akkor valami egyszerűbb, praktikusabb dologra lesz szükségünk. Ehhez kíváló a kész tojásfesték és matricázás.

A tojásfestés eljárása egyszerű. A festendő tojásokat zsírtalanítjuk, majd keményre főzzük. A tasakban lévő pasztillákat feloldjuk vízben. Egy teáskanál ecettel még tartósabbá tehetjük a színt. Ebbe az oldatba helyezzük a kifőtt, meleg tojásokat egyesével. Öblítés nélkül szárítsuk meg a tojásokat. A kívánt szín úgy erősödik, minél tovább hagyjuk a színező folyadékban a tojásokat. Végül almahéjjal, zsírral lekenve fényt adhatunk nekik és utólag matricát is ragaszthatunk rájuk.

Húsvéti tojás

Érdemes bevonni a tojásfestésbe a gyerekeket is. Igazán élvezetes elfoglaltság, jó móka és közelebb fogják érezni magukhoz a húsvétot is ezáltal. Nincs is jobb, a saját magunk által díszített, festett tojásoknál!

Ha kedvet kaptál a húsvéti dekoráláshoz, tojásfestéshez, olvasd el ITT egy korábbi cikkünket is, ami pont erről szól.