Blog

Így válaszd ki a tökéletes iskolatáskát

2021.07.01 15:11
Így válaszd ki a tökéletes iskolatáskát

Az első iskolatáska megvétele mindig fontos esemény. Még a kiválasztása is jeles nap kell, hogy legyen, hiszen a csemete első éve meghatározó. Márpedig a megfelelő iskolatáska elengedhetetlen az iskolás évek felhőtlenségéhez. Persze a funkcióját, az aktuális korát a csemetének és az egyéni ízlését is figyelembe kell venni, na meg a tanárok kérését is. A gyerek egészsége szempontjából nem mindegy milyen fajtát veszünk neki, hiszen minden nap a hátán fogja cipelni, gyakran meglehetősen hosszú úton is. Ezért van pár szempont, amit érdemes mérlegelni, mielőtt iskolatáska vásárlásra adja az ember a fejét.

Ezt vedd figyelembe iskolatáska választáskor

Az iskolatáska súlya, nagysága, terhelhetősége a legfontosabb

A legfontosabb tényező, hogy a gyermek mennyit fogja a hátán hordani önállóan a táskát, segítség nélkül. Nem mindegy, hogy gyalog, kerékpárral vagy autóval, tömegközlekedéssel jut el reggel a suliba, majd haza. Az is fontos, mekkora nagyságú könyvek kerülnek a táskába és nagyjából mennyi füzet, egyéb dolog kerül még bele ezeken kívül minden nap. Mérlegelj, a gyermeked milyen súlyt és mekkora méretet bír el még túlterheltség, nehézség nélkül. Az ormótlanul nagy táskával nem fog tudni lépni sem, nemhogy hazamenni. Az üresen is túl nehéz táska sem túl előnyös számára, mert még meg lesz töltve és túl nehéz lesz számára. A túl nehéz táska a gerincének sem tesz jót. Így mindennél fontosabb a táska súlya, mérete.

Fazonja

Nem mindegy, hány éves a gyermek, akinek veszed a táskát.

Egy nagyobb gyereknek már nem kell jól kipárnázott, vastag vállpántos, dobozos, kocka táskát venned. Jobb eséllyel túl sok tanszert sem fog magánál hordani, neki egy kisebb hátitáska is elegendő. Viszont egy kicsi elsősnek fontos, hogy a táska jól védje a benne lévő tanszereket, füzeteket, ne gyűrhesse meg könnyen azokat és vastag, kipárnázott legyen a hátrésznél és a vállrésznél is, jól eloszlassa a súlyt.

Jó pakolhatóság

Tartsd szem előtt, hogy mennyi tanszer kerül rendszeresen a táskába. Kisebb gyerekeknél fontos, hogy legyen sok részes az iskolatáska, legalább két tagolással rendelkezzen, amibe így el lehet különíteni a tolltartót, füzeteket, könyveket, a reggelijét és a kulacsát is, a balesetek megelőzése miatt. Nagyobbaknál már egy rekeszes táska is elegendő.

Fontos apróságok

Vedd figyelembe, hogy le lesz-e rakva a földre a táska vagy sem, húzza-e a gyerek maga után? Forgalmas úton, sötétségben fog-e hazamenni? Ha igen a válasz mindegyikre, akkor érdemes vastag, jól tisztítható aljjal, fogantyúval, fényvisszaverő csíkokkal ellátott táskát választanod. Ezek az apróságok megkönnyíthetik a mindennapokat. Ezen kívül, hogyan nyitható, zárható? Ki tudja a gyerek nyitni önállóan, nagy harc nélkül és be is tudja zárni? Van-e füle, fogantyúja, ami megkönnyíti a kézben cipelést, fölakasztást.

Tisztántarthatóság, tartósság

Egy iskolatáskánál nagyon fontos a kidolgozottság, az erős varrások, jól tartó vállpántok, a kipárnázott hátrész, a megerősítések és az olyan anyag, amit könnyű tisztántartani, tisztítani kiborult innivaló, sár, fűfolt miatt, de mégis nem ázik be az első pár esőcsepp után.

Szín, minta

A kisgyermekek számára az iskolatáska színe, mintája a legfontosabb. Szeretik, ha az aktuális mesefigurával, mesehőssel vagy kedvenc színükben pompázik a táska. Viszont nem biztos, hogy a következő évben is ugyan az lesz a divat, ugyan azért a hősért rajonganak vagy az a szín marad a kedvencük. Érdemes olyat választani, amit hosszútávon is biztos, hogy szeretni fognak. A táska színének kiválasztásánál fontos, hogy élénk, erős színű legyen, mert az autósok így könnyebben észreveszik messziről is a csemetét. A túl sötét táska szívja a napot, a túl világos színűn pedig könnyebben meglátszik minden apró koszfolt.

 

Remélem, sikerült egy kicsit segíteni a megfelelő iskolatáska kiválasztásában. Vedd figyelembe az alábbi pontokat és biztos, hogy nem nyúlsz mellé, a gyermek szeretni fogja a táskáját és te is elégedett leszel a döntéssel.