Blog

Kalligráfia története

2021.09.27 08:19
Kalligráfia története

A kalligráfia szó a görög kallos „szépség” és grafosz „írás” szavakból tevődik össze. Egyfajta átmenet a rajz és az írás között. Mutatós, díszes, rendezett, szabályos folyó vagy folyamatos zsinórírást, annak kézzel történő kivitelezését és nagyfokú művészi gyakorlását nevezik kalligráfiának tulajdonképpen. Művészetek között tartják számon a kifinomult, különleges írásjeleket, színek garmadáját magába foglaló rendkívül mutatós, szép írásmódot. Gondoljunk csak a korábbi Iniciálékra és korabeli könyvekre, melyeket kézzel, nagy gonddal írtak.

 

 

A kalligráfiáról többet

Gyökerei egészen a görög és római írnokok korába nyúlnak vissza. Hazánkban a reneszánszát a könyvnyomtatás előtt élte. A szerzetesek másolták, sokszorosították a Bibliát és más könyveket ezzel a módszerrel. Európában a 19. század végén William Morris kezdte el újra népszerűsíteni. Egy-egy táblát, füzetet, meghívót, diplomát azért ma is kalligráf betűkkel írnak, de inkább kedvtelés, hobby szinten mozog a műfaj nálunk. A kínai és a kelet-ázsiai részeken viszont ma is élő, fontos művészetnek tartják.

Tudtad?

Tudtad, hogy többféle változata is van? És hogy sok helyen tanítják is a kalligráf írást jelenleg is? Pedig igencsak kihalófélben volt nem is oly rég még?

A mutatós írásjelek és a szépírás megtanulása nem annyira nehéz, mint ahogy kinéz. Ráadásul túl sok dolog nem is kell hozzá, így kiváló otthoni időtöltés. Sok videót, tanfolyamot, találhatsz hozzá az interneten, de még könyvet is. Ami kell hozzá, az vonalzó, papír, jegyzetfüzet, bullet journalhatáridőnapló és speciális toll, ecsetirón, speciális filctoll, tus, szártoll, tinta hozzá.

Hova tudod hasznosítani e tudást?

Szép levelek írására, saját noteszodba, terveződbe való íráshoz, fali és képi dekorációhoz is. De használják boltok, üzletek, éttermek felirataihoz, diplomákhoz is előszeretettel a kalligrafikus írásmódot. Egyszóval bárhová felhasználható, ahol mutatós írás kell.