Blog

A naplóírás már a múlté?

2022.12.21 11:16
A naplóírás már a múlté?

Kezd visszatérni a rendszeres naplóírás a köztudatba. Míg korábban mindennapos volt és elfogadott, hogy naplót írt az ember, egy idő után veszített népszerűségéből a kitárulkozás, emlékőrzés ezen fajtája. Ám a kutatások bebizonyították, hogy számos jótékony hatása van a naplóírásnak az emberre, így érdemes foglalkozni vele! Ráadásul gyermekkorban, de felnőttként is ugyan akkora örömet, izgalmat hozhat.

Mi mindenre jó a rendszeres naplóírás?

A naplóírás segít tudatosabban megélni a pillanatot, az örömet, vagy bánatot. Kiírhatja az ember magából a kétségeit, vágyait, óhajait, azaz a fontosabb érzelmeit. Segít a negatív és pozitív dolgok megfogalmazásában, kimondásában. Az elengedés, az érzelmek kifejezésének és az önkifejezés egyik legfontosabb eszköze az írás.

Megörökítheti e módon a fontosabb eseményeket, történéseket az ember. Feljegyzések készülhetnek programokról, emberekről, a fontosabb, bekövetkező mérföldkövekről. A tervezésben, a célok lefektetésében is tökéletes választás lehet.

Az emlékmegőrzésben is hatékony. Megőriz a napló mindig fontos pillanatot, gondolatot az utókor számára, egyfajta lenyomat. A naplóírás erősítheti az íróban azt az érzést, hogy nyomot hagy a nagyvilágban, de a perspektíva váltásban, máshogy látásban is segítő kezet nyújt.

Nagyszerű önismereti program a naplóírás. Az ember utazást tehet a bensőjében. Stressz levezetésben, feldolgozásban is az egyik legjobb módszer. Nem véletlenül használják terápiás célokra is. Hatékony segítséget nyújthat különböző betegségek esetén, mint a depresszió, szorongás.

Fejleszti a kreativitást, kézügyességet, képzelőerőt, a szókincset, kifejező képességet, memóriát is.

A naplóírás hasznosságán kívül rengeteg dolgot adhat az írójának. Vonzó és különleges elfoglaltság, melyet az ember egyszer elkezd, akkor szinte biztos, hogy nem tudja abbahagyni. Készíts bullet journalt, scrapbookot, filofaxot, vagy naplót, hogy te is megtapasztald a jótékony hatásai egyikét!