Blog

Hogyan tegyük a fürdést élvezetesebbé a kicsik számára

2021.01.22 11:52
Hogyan tegyük a fürdést élvezetesebbé a kicsik számára

A legtöbb kisgyermek vagy nagyon szeret fürdeni és alig lehet kiimádkozni a kádból, vagy pont ellenkezője igaz rá, és minden egyes alkalom egy nagy küzdelem, sírás vele. De lehet ez másként is. 

 

A fürdés lehet élvezetes, mókás is a fürdéstől vonakodó gyerekeknek, ha pár dologra odafigyelünk.

Így tehetjük könnyebbé és problémamentesebbé a fürdést

Mindig mondjuk el a gyermeknek, hogy fürdeni indulunk. Ne akkor akarjuk elkezdeni a tisztálkodást, amikor nagyon éhes vagy fáradt, álmos és nyűgös. A víz és a fürdőszoba hőmérséklete is megfelelően legyen beállítva. A túl meleg, párás, fullasztó meleg és a fogvacogtató hideg sem megfelelő hőmérséklet a fürdetéshez. A túl forró vagy hirtelen hidegre váltó víz miatt pedig egy életre elvehetjük a kedvét a csemetének a fürdéstől. Bizalmatlan lesz, ha valami hiba csúszik a víz hőmérsékletébe. Kössünk a fürdéshez különböző rituálékat, mozdulatsorokat. Ha megtanulja, hogy a vetkőzés és az utána következő dolgok szertartásosan ismétlődnek, rá tud készülni. Közös dalok, mondókák segítségével tereljük el a figyelmét, ha látjuk, hogy indulna a szokásos tiltakozás. Már nagyon sok fülbemászó, kifejezetten a tisztálkodásról íródott dal elérhető. Használjunk olyan fürdetőszereket, melyek biztosan nem csípik a gyermek szemét, bőrét és kellemes illatúak. Számos csokoládé, rágógumi és a gyerekek számára vonzó illatú termék közül válogathatunk, melyekkel még élvezetesebb a fürdés.

Egy tipp tőlünk

Készítsetek otthon saját fürdőgolyót, fürdőszappant. Az apróság szívesebben vonul a fürdőbe, ha az általa kiválasztott mintával, színnel, illattal rendelkező tisztálkodószert használhatja. Hiszen egy kék repülős vagy egy rózsaszín, vidám mackós szappannak melyik gyerek tudna ellenállni? Nem mellesleg az elkészítése is egy nagyszerű, közös, kreatív időtöltés. Ebben a begyezésben még többet olvashatsz a közös szappankészítésről.

Még egy dolog, mellyel megkedvelheti a kicsi a fürdést

Ha a fürdést játékossá tesszük, még szívesebben fürdik majd a csemete. Tegyünk a vízbe kifejezetten vízi játékokat, mellyel lefoglalhatja magát fürdés közben. És ha ennél még izgalmasabb dologgal tennék a kicsi fürdését sírásmentessé, adjunk a kezébe fürdőkrétát. A fürdőkréta számtalan helyen és módon teheti még élvezetesebbé a lubickolást a csemetének.

Még egy tipp az élménydús fürdéshez

A bevizezett hátoldalú dekorgumi figurák, formák nagyszerűen tapadnak a fürdőkád, de még a hűtő oldalára is. Egy egész mesét elmesélhetsz velük, míg a lurkó fürdik, de közben megismerkedhet a színekkel, formákkal, számokkal, betűkkel is.

Végezetül, ha a csemete érzi a bizonytalanságunkat, idegességünket, még jobban megijed és a fürdetés még nehézkesebb lesz. Magabiztos, vidám szülő, ideális levegő és vízhőmérséklet, saját rítusok, na meg egy kis plusz, saját fürdőgolyó, fürdőszappan, fürdőkréta, játékok lehetnek a kellemesebb fürdés és kevesebb sírás titkai.