Blog

Ragadj bátran tűt és cérnát!

2022.05.30 09:31
Ragadj bátran tűt és cérnát!

A hímzés, a gobelin és a fonalgrafika is egyszerűnek kinéző, kézügyességet nem igénylő elfoglaltságnak tűnik. Pedig ha mesterien szeretnénk csinálni bármelyiket is a háromból, sok gyakorlásra lesz szükségünk az ízléses, szép munkához! De miközben tanulunk, gyakorlunk, fejlődünk, kibontakozik előttünk egy igazán izgalmas kézműves tevékenység és időtöltés is egyben, melynek rövid időn belül szinte biztos, hogy a szerelmesei leszünk. Mindhárom tevékenység igen nagy régmúltra tekint vissza.

Egy kis visszatekintő, történelem

A hímzést már az ókorban is ismerték, a talált régészeti leletek alapján. Európában a 11-12. századból kerültek elő leletek korábbi hímzésekről. Egy olyan díszítő eljárás a hímzés, melyet tű és fonal segítségével visznek fel, főként ruhákra vagy mindennapos használati tárgyakra, ágyneműkre, párnákra, törölközőkre, terítőkre, falvédőkre. A tűbe befűzött fonallal bonyolultabb és egyszerűbb minták, népi motívumok, szövegek készülhetnek, kerülhetnek fel az adott anyagra, legyen az szövet, vagy vászon akár. Az oda-vissza szúrt fonal adja a mintát az alap felületére, míg az eldolgozás a hátoldalára kerül. Napjainkban visszakapta az elfeledett értékét, újra a reneszánszát éli, népszerűbb a hímzés és a hímzett ruházat, mint valaha. A nemzeti összetartozást, a hagyományőrzést, annak életben tartását jelképezi, közvetíti.

A gobelinhímzés egy szőtt képes minta, melynél a keresztöltés jobbra dőlő fele az alapöltés. Korábban főként díszes fali kárpitok, szőnyegek készültek ezzel a technikával, még az ókorban. Egy egész történetet el lehetett mesélni ezen a módon. Ma már a gobelinhímzés egy nagyszerű kézműves tevékenység, mellyel képek, lakásdekorációs elemek, textilek készülhetnek..

fonalgrafika talán a legfiatalabb a három technika közül. Eredetileg különböző matematikai formák, sémák, minták előállítására találták ki. Ma már egy minőségi időtöltés és mutatós dekoráció készíthető belőle a falra. Az alapszabálya az, hogy a fonalnak mindig kereszteznie kell az előző szálat és mindig a varrás irányában az utolsó szál melletti lyukba kell ölteni. A minta szép lassan kialakul, ahogy az összekötendő pontok (lyukak) különböző módon és sorrendben összekötésre kerülnek. Sokszor térhatású is lesz így a minta.

Miért érdemes tűt ragadni?

A keresztszemes hímzés, a hímzés, a fonalgrafika és a gobelinhímzés nagyszerűen fejleszti a kézügyességet, a térlátást, ugyanakkor a türelmet is pallérozza. Nem beszélve arról, hogy milyen izgalmas, ízléses dolgok készülhetnek ezeken a módokon, melyek a lakásunk ékei lehetnek, de ajándéknak sem utolsók például. Az idő hasznos eltöltéséhez kíváló, egy nagyszerű hobby, alkotó tevékenység. bármelyikre essen is a választásunk! Egy kis gyakorlás, pár beszerzendő eszköz kell csak hozzájuk, semmi több!

Ha szívesen kipróbálnál más kézműves technikát is, bátran ajánljuk neked a Pixel hobby kép készítést is!