Blog

A sokoldalúan felhasználható színes papírok

2022.05.04 09:21
A sokoldalúan felhasználható színes papírok

A papír és a színes papír szinte mindenhol elérhető. Számos dolgot készítenek belőle, ahogy mi magunk is felhasználhatjuk rengeteg mindenre. Kreatív időtöltéshez, dekoráláshoz, szórakozáshoz remek alapanyag.

A színes papír ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható. Könnyen vágható, ragasztható, jól lehet rá rajzolni, festeni, de kilyukasztani, nyomdázni is. Nagyszerű kreatív alkotóelem saját használatra, vagy kisgyermekekkel való bármilyen alkotáshoz, közös időtöltéshez is. Így szinte kötelező, hogy legyen otthon is, legalább egy csomag színes papír, nem csak kötelező jelleggel az óvodában, iskolában. Hiszen szinte bármire felhasználhatjuk.

A színes papír általános felhasználása

A színes papírt a rajzoláshoz, festészethez vagy bármilyen kreatív tevékenységhez, például ragasztáshoz, csomagoláshoz hasznosíthatjuk. A színes papír a fő alapanyaga az origaminak, magyarul papírhajtogatásnak is. De fonáshoz, szövéshez, papírszalagok sodrásához, papírfonal készítéséhez is kíváló alapanyag. Ezen kívül különböző dísztárgyak, dekorációs anyagok készítésére is jó alapanyag, vagy naplók, scrapbookingok dekorálásra.

Színes papír fajták és különböző felhasználásuk

A színes papíroknak is több fajtája van. Eltérhet a vastagságuk, az anyagminőségük, de az is, hogy mindkét, vagy csak egyik oldaluk színes.

Színes papírnak minősül a selyempapír, vagy a kartonpapír is például. Utóbbi, a színes kartonpapír jól hasznosítható plakátok, meghívók, ültető kártyák, üdvözlő kártyák, névjegykártyák készítésekor alapanyagként, nyomtatványokhoz, különböző rajztechnikák, akvarell és akril képek készítéséhez, művészi nyomatokhoz, háttérkartonnak bármihez. Erőssége, vastagsága miatt leginkább.

A selyempapír viszont ennek pont az ellentétje, remek dekorációhoz, csomagoláshoz, légiessége, vékonysága miatt. Sokszor annyira vékony, hogy a fény felé tartva a rostos szerkezete is látható. Ennek ellenére mégis erős, ellenálló. Ajándéktárgyak, virágok csomagolására, mutatós dekorációk, virágok, pomponok készítésére, különleges rendezvények díszítésére is alkalmas.

Hagyományos színes papír se nem vastag, se nem vékony anyagú, mégis tartós. Bármilyen alkotáshoz kitűnő, hiszen nehezen vagy alig fakul, erős, ellenálló, és igen gazdag a színválaszték általában. Ceruza-, grafit- és szénrajzokhoz, porpasztellhez és olajpasztellhez, hagyományos zsírkrétához, különböző formák kivágásához, hajtogatásához, óvatosabban akril és akvarellfestéshez is ajánlott. 
Tehát művészeti felhasználásra és hobbi célokra is. Dekorációkészítéshez, lézer és tintasugaras nyomtatókba szintén. Illetve különlegesebb felhasználáshoz, mint mondjuk papírcsíkok vágásához, melyekkel quilling technikával díszeket, térbeli tárgyakat, mozaikképeket készíthetünk, tekergetéssel, csavargatással. Vagy különbözőhajtogatással origamit készíthetünk. Továbbá scrapbook, Bullet Journal, napló, album, tervező, naptár díszítéséhez is, reklámanyagok, színes plakátok, szórólapok, prospektusok, borítók készítéséhez is alkalmas.

Vannak mintás papírok is, melyek kifejezetten szezonálisak, olyan színekkel, mintákkal készülnek, amik épp aktuálisak. Gondolok itt, mondjuk a karácsonyi mintákra, húsvéti, anyák napi, születés és névnapi mintákra. Vagy sztárok, figurák, mesefigurák, brandek, feliratok is lehetnek a színes papírokon, melyeket kedvelnek az emberek és a gyerekek különösen.

Szóval indulhat a kreativkodás, már csak egy adag színes papír csomag kell hozzá!

Ha szívesen megsimerkednél közelebbről is a quilling technikával, ebben a cikkben összeszedtünk neked pár dolgot róla.