Blog

Grafitceruza és fajtái

2021.07.13 18:14
Grafitceruza és fajtái

 

Minden háztartásban fellelhető, mindennapos használati tárgy a grafit ceruza. Elengedhetetlen kelléke az iskolás korszaknak, de rajzolás, festészet és szinte minden kreatív tevékenységhez is szükség van rá. Ezen kívül napi használatban is vannak, hiszen leírjuk vele a bevásárló listánkat, kiszámoljuk a napi költésünk, lejegyezzük a naplónkba a gondolatainkat, megjelölünk vele különböző magasságokat, de a legtöbb munkavégzés, munka közben is sokszor előkerül a grafitceruza. Elmondhatjuk róla, hogy megszokott, hasznos, sokat használt eszközünk a grafitceruza. Hobbi és munkaeszközünk is egyszerre.

 

Különféle méretben, fajtában, minőségben kapható a grafitceruza. Egyik legfontosabb megkülönböztetője a keménysége, de a tónusértékét is jelölik minden ceruzán. Ez alapján többféle grafitot különböztetünk meg.

Ezt jelentik a B, HB, F, H jelzések a ceruzán

A ceruzák keménysége a karcolási keménységet jelenti, azaz azt, hogy milyen erősen, mélyen vési bele a ceruza a leírt szót a papírba és mennyire marad meg, látszódik az. Ezt jelöljük a B, HB, F, H jelzéssel.

B, mint Black (fekete)

Ezek a ceruzák sötétebb árnyalatúak, puhábbak. A hegye gyorsabban kopik, jobban használódik puhasága miatt. Jobban maszatolódik radírozáskor, ezért leginkább rajzoláshoz, annál is az árnyékoláshoz használják ezt a fajta ceruzát.

 

H, mint Hard (kemény)

Ez a fajta ceruza világosabb árnyalatú, viszont a legkeményebb. Jól kihegyezve nagyon vékony, erős, karcos vonalat lehet vele húzni. Ez a gyengéje is, kiradírozni nagyon nehéz, mert benne marad a papírban a karcolata. Viszont ritkán kell hegyezni, alig kopik. Elmasztalodóni pedig egyáltalán nem maszatolódik el. Főleg műszaki rajzok elkészítéséhez használják.

 

F, mint Fine (finom)

Ez a fajta ceruza nagyjából középen helyezkedik el. Nem túl kemény, de nem is túl puha. Írásra a legideálisabb!

 

HB, mint félkemény

A HB ceruza tulajdonképp a F jelölésű ceruzával azonos. A papíron halványan fog, nem karcolja össze annak a felületét. Az írás, rajz nyoma viszonylag könnyen radírozható. Nem húz mély karcot és nem is maszatolható el. A legtöbbet használt ceruzafajta. Szinte minden iskolában ezt kérik a gyerekektől, mert könnyű írni vele, nem kell rányomni és könnyű kiradírozni, eltüntetni is, nem maszatolódik el.

 

Ezt jelentik a számok a ceruza végén a betű után

A ceruza végén szereplő számok a tónusértéket jelölik, azaz azt, hogy a leírás mennyire világos vagy sötét, milyen az árnyalata a fekete színnek leírás után.

Általánosságban elmondható, hogy annál keményebb egy ceruza, minél magasabb szám van a H betű mellett. Így a betű és a szám együttesen jelöli a ceruza milyenségét. Keménységtől függően a ceruzákat többféle márka szerinti besorolásba tehetjük. Például a Derwent-féle skála 9H-tól 9B-ig tart, a Koh-i-Noor féle márka 10H-tól 8B-ig, a Staedtler pedig 9H-tól 8B-ig van osztályozva. És így tovább.

 

A megfelelő keménységű grafitceruza kiválasztása megkönnyítheti az írást és a rajzolást, érdemes rá odafigyelni, hogy amire vásároljuk, arra ideális legyen.