Blog

Akkor tervezzünk!

2021.08.06 07:35
Akkor tervezzünk!

A tervezés az élet alfája és omegája. Szívesen tervezünk, rendszerezünk, listázunk jó előre, hogy biztosan semmi fontos ne maradjon el, vagy ne maradjon ki az életünkből. Listázzuk a bevásárlásból kellő holmikat, a számunkra fontos időpontokat, lejegyezzük a fontos gondolatainkat, próbáljuk összehangolni a számos teendőt, időpontokat másokkal. Ezért legalább egy határidőnapló vagy egy kis notesz mindenki táskájában helyet kell, hogy kapjon. Némelyik foglalkozás esetén vagy saját vállalkozásnál pedig egyenesen kötelező a tervező naptár megléte.

Számos fajta kapható a diáknaptártól a tanári naptárig, a fali naptártól a határidőnaplóig, tervezőtől a Bullet Journálig, családi tervezőtől a jegyzettömbig. Méretbeli különbségek is akadhatnak, hiszen a nagyobb fali verziótól a kicsi, zsebnaptárig bármilyet vehetünk. Már csak meg kell találni azt, ami számunkra a legideálisabb, hiszen mindegyik tervező, naptár más dolog miatt előnyös. Az egyikben az egész család elfoglaltságát tudjuk lejegyezni, a másikban a gondolataink, élményeink is helyet kaphatnak…

Ez alapján válaszd ki a neked megfelelőt!

Első körben gondold végig, mire fogod használni, mennyit szeretnél jegyzetelni bele, szeretnél-e kreatív, egyedi jelzésrendszert, rajzolni, képeket ragasztani bele, illetve magaddal viszed-e vagy inkább otthon használnád elsősorban. Ha ezeket eldöntötted, akkor már nagyjából be tudod lőni, melyikre a legideálisabb számodra és melyikre essen a választásod.

Milyen a jó határidőnapló, tervező?

Van hely benne a fontos időpontok lejegyzésének, apró utasítások, fontos dolgok feljegyzésének. Az sem baj, ha jegyzi a névnapokat és valahol jelölni lehet a születésnapokat is. Sávos időbontásban, ha egy naphoz több dolgot is fel tudunk írni, szintén előnyös, így több program esedékessége esetén tudjuk jelölni. Jó, ha van könyvjelző benne, akár több is, így nem kell keresgélni és lapozgatni, hol tart az ember épp. Üres vagy előre vonalazott oldalak szintén hasznosak lehetnek egy határidőnaplóban.

Fali naptárnál, tervezőnél minél nagyobb, látványosabb, annál jobban szem előtt van és az egész család tudja használni, beleírni saját, fontosabb időpontjait, el nem felejtendő dolgait.

Egy határidőnaplónál fontos, hogy könnyen elférjen a táskánkban és mindig magunknál tudjuk hordani, így menet közben is feljegyezhetjük a fontosabb időpontokat, változásokat.

A jó diáknaptár általában nem az adott év januártól decemberéig tart, hanem kifejezetten az iskolás időszakhoz kapcsolódik, augusztustól következő év júliusáig vannak az oldalak megadva. Spéci oldalakkal is meg van tűzdelve, mint az órarend, féléves összegző, verseny, vizsga és beadandó tervező, fő céloknak jegyzetrész…

A megfelelő tanári naptár különböző speciális oldalakkal rendelkezik, hogy alkalmazkodjon az iskolai munkához, ezzel segítve a pedagógus munkáját.  Például jó, ha van benne heti és havi tervező, projekttervező, verseny- és beadandó tervező, hely órarendnek, osztálynaplónak, éves áttekintőnek, külön lapok a hiányzásoknak, évnyitóhoz, évzáróhoz, osztálykiránduláshoz, értekezlethez. És plusz, ha van egy kis kreativitásnak is hely, idézeteknek, rajzoknak, egyéb ötleteknek.

Bullet Journálnál pedig az a fontos, hogy sajátoddá tedd, tudj benne tervezni, rajzolni, ragasztani, saját jelöléseket használni benne.