Blog

Készíts adventi naptárat!

2021.11.19 18:38
Készíts adventi naptárat!

December első napján megkezdődik egy igazán várva várt, mindennapos számlálás, a december 24-ig, azaz karácsonyig tartó visszaszámlálás. Ehhez köthető az adventi kalendárium, naptár megjelenése is, melyet ilyenkor előszeretettel ajándékozunk a legkisebb családtagoknak, de akár felnőtteknek is.

Az adventi kalendárium háttere

Az adventi naptár német területről származó népszokás. Egy anyuka készített először a kisfiának, Gerhardnak, a maihoz hasonló adventi kalendáriumot 1900 környékén. A csemete nem bírta kivárni a karácsonyt, így édesanyja, hogy türelemre intse, minden napra készítette egy kis finomságot neki. Jól nyomon követhető, szem előtt tartható volt ezen a módon az idő múlása. Hazánkban a 20. század elején kezdett nagy iramban terjedni. az adventi naptár készítése és ajándékozása

A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony doboz, 24 ablakkal, melyek jelképezik a karácsonyig hátralevő 24 napot. Az ablakokat kinyitva, kis csokik találhatóak benne, minden napra. Jellemzően, az ember készen veszi meg az adventi naptárat, hogy aztán szeretteinek ajándékozza. Viszont akadnak, akik ennél különlegesebbet, édességmenteset, saját kezűleg kivitelezett adventi naptárat ajándékoznának inkább.

Így készíts adventi kalendáriumot saját kezűleg!

Az adventi kalendárium nem csupán készen vásárolható meg, csokoládéval telítve, hanem saját kezűleg is készíthetünk mutatós darabokat, teljesen más apróságokkal megrakva. Adventi naptár készíthető apróbb dobozokból, gyufás skatulyákból, zsákokból, textilanyagokból, fából, papír hengerekből, WC papír gurigákból is. Csak a képzelet szab határt a kalendárium alapjához. Nem kell feltétlenül egyforma méretűeknek, alakúaknak sem lenniük. A lényeg, hogy 24 darabból álljanak és egységet alkossanak színben, mintában vagy díszítésben. De félkészen is vehetsz kalendáriumot, azaz alapot, amit te magad tölthetsz meg. Festheted, díszítheted, számozhatod. Az adventi naptárhoz lehet kapni számozott matricákat is, amelyekkel dekorálni, díszíteni lehet a saját készítésű adventi naptárakat.

Mivel töltsd meg az adventi naptárat?

Számos izgalmasabbnál izgalmasabb apróság kerülhet a naptárba, az édességen kívül is. Tehetünk apró és személyes meglepetéseket is a szeretteinknek a naptárba, például radírt, tollatmatricát, hűtő mágnest, legót, apró figurákat, plüssöketnyomdát, egészséges nassolnivalókat, kozmetikai szereket, nyalókát, cukrot, kisebb játékokat, kártyát, dekorgumi figurákat, kulcstartót, ékszert is akár. Bármilyen cukiságot, apróságot, de tenyérnyi, kicsivel nagyobb dolgokat is, mint például noteszt, fidget spinnert, formalyukasztót, kreatív készletet is.

Adventi visszaszámlálásra föl!